Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΕΙΚΟΣΤΗ  ΠΕΜΠΤΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ 
ΤΗΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ

Πραγματοποιήθηκε  μέ  τήν  βοήθεια  τοῦ  Θεοῦ  ἡ  25η συνάντησις  τῆς  Ὀρθοδόξου  Κατηχητικῆς  Σχολῆς  τῆς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως  Μεσογαίας, τό  ἑσπέρας  τῆς  Κυριακῆς  Ε' Νηστειῶν - ὁσ.  Μαρίας  τῆς  Αίγυπτίας  (28η Μαρτίου/10η Ἀπριλίου  2011). Προηγήθηκε  ὁ  Κατανυκτικός  Ἑσπερινός  στό  Παρεκκλήσιο  τῆς  Παναγίας  Παραμυθίας, τοῦ ὁμωνύμου  Ἡσυχαστηρίου  Πλάτωνος  Ἀχαρνῶν, χοροστατοῦντος  τοῦ  Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κηρύκου.  
Τό  θέμα  τῆς  συναντήσεως, τό  ὁποῖο  παρουσίασε  ὁ  Καθηγητής  κ. Ἀντ. Μάρκου, ἦταν "Οἱ  ἀπό  ἑταιρίδων  Ἁγίες  ὡς  πρότυπο  μετανοίας". Στή  συνέχεια  δημοσιεύονται  τά  κύρια  σημεῖα  τοῦ  θέματος:
 ...Ὁσία  Μαρία  η Αίγυπτία
          …Ἡ  ὁσ. Μαρία  ἦταν  Αἰγυπτιακῆς  καταγωγῆς  καί  ἀπό τήν  ἡλικία  τῶν  12  ἐτῶν  ἐργάσθηκε  στήν  Ἀλεξάνδρεια  τό  "θεομίσητον  ἐπάγγελμα" τῆς  πόρνης.  Μετά  ἀπό  17  χρόνια  ἀσώτου  βίου, ἀπό  περιέργεια  ἦρθε  στά  Ἱεροσόλυμα, κατά  τήν  Ἑορτή  τῆς  Ὑψώσεως  τοῦ  Τιμίου  Σταυροῦ, ὅμως  ἐκεῖ  "ἐδόθη  εἰς  πᾶν  εἶδος  ἀκολασίας  καί  ἀτοπημάτων καί  πολλούς  ἔσυρεν  εἰς  τόν  βυθόν  τῆς  ἀπωλείας". Ὅταν ὅμως θέλησε  νά  μπεῖ  στόν  Ναό  τῆς  Ἀναστάσεως, αἰσθάνθηκε  "τρίς  καί  τετράκις"  ἀόρατη  δύναμη  νά  τήν  ἐμποδίζει  καί  τότε  πῆρε  τήν ἀπόφαση  τῆς  μετανοίας  καί  - ἀφοῦ  ἐξομολογήθηκε  - ἔφυγε  στήν  ἔρημο  "πέραν  τοῦ  Ἰορδάνου". Ἐκεῖ  τήν  βρῆκε, κατ' οἰκονομία  Θεοῦ,  μετά  ἀπό  47  χρόνια  ἀσκήσεως  καί  μετανοίας    Ἀββᾶς  Ζωσιμᾶς. Στόν  εὐλογημένο  αὐτό  Ἱερομόναχο  (ὁ  ὁποῖος  τήν  κοινώνησε  καί  τήν  κήδευσε), ὀφείλεται ἡ  διάσωση  τοῦ  Βίου  της, τόν    ὁποῖο  κατέγραψε    ἅγ. Σωφρόνιος  Πατριάρχης  Ἱεροσολύμων.
            Ἐκκλησία τιμᾶ  τήν  μνήμη  της  τήν    Ἀπριλίου  καί  τήν  Ε' Κυριακή  τῶν  Νηστειῶν.    δεύτερη  αὐτή  ἡμέρα  μνήμης  τοποθετήθηκε  στό  τέλος  τῆς  ἀγωνιστικῆς  περιόδου  τῆς  Νηστείας, διότι  τό παράδειγμα  τῆς  μετανοίας  της  πρέπει  νά  ἠχήσει  σάν  "κώδων  πνευματικοῦ  συναγερμοῦ", στίς  συνειδήσεις  τῶν  ἀμελῶν  καί  ραθύμων  ἁμαρτωλῶν.
          "Ἄριστα  ἐντεταγμένη  εἰς  τόν  κύκλον  τῆς  Μεγ. Τεσσαρακοστῆς  - γράφει ὁ  Καθηγητής  Εὐάγγ. Θεοδώρου  -   ἰδιαιτέρως  ἐπισημαινομένη  ὑπό  τῶν  ἀσμάτων  Ε' Ἑβδομάς  τῶν  Νηστειῶν, εἰς  τήν  ὁποίαν    μετάνοια  καί    ἐξ' αὐτῆς  κατάνυξις, ἐξυμνεῖται  κατ' ἀριστοτεχνικόν  ὄντως  τρόπον...Ἡ  ἐκδήλωσις  τοῦ  πνεύματος  τῆς  μετανοίας, δέν  κορυφοῦται  μόνον  κατά  τόν  Ὄρθρον  τῆς  Πέμπτης  διά  τοῦ  Μεγάλου  Κανόνος, ἀλλά  καί  κατά  τήν  Ε' Κυριακήν  τῶν  Νηστειῶν, ἥτις  εἶναι  ἀφιερωμένη  εἰς  τήν  μετάνοιαν  τῆς  ὁσίας  Μαρίας  τῆς  Αἰγυπτίας. Τό  αἷμα  τοῦ  Χριστοῦ - τό  ὁποῖον,  ὅπως  τονίζει  τό  Ἀποστολικόν  ἀνάγνωσμα  τῆς  ἡμέρας  (Ἑβρ. 9, 11 - 14), καθαρίζει  "τήν  συνείδησιν  ἡμῶν ἀπό  νεκρῶν  ἔργων" - ὡς  καί  τό  λουτρόν  τῶν  δακρύων  τῆς  μετανοίας, ἀνέδειξαν  ἐκ  τῆς  πρώην  ἁμαρτωλῆς  τήν  ἀξιοθαύμαστον  ἀσκήτριαν, λιποῦσα  ἡμῖν  ἐξαίρετον  παράδειγμα  μετανοίας". 

Οσία  Πελαγία  της  Αντιοχείας
Ασχους πλυθεσα κα λιποσα τν σλον,
Πρ
ς ρμον κεις ορανο Πελαγα.
γδοτ πλυξε βου πλαγος Πελαγα.
Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην τάξη των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη. Η ζωή της ήταν βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε πωρώσει τόσο τη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ζωή της στο πυρ της κολάσεως. Όμως όχι! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριός μας διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Δηλαδή, οι τελώνες και οι πόρνες, που στην αρχή έδειξαν απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά κατόπιν ειλικρινά μετάνιωσαν, προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού εσάς, που μόνο με τα λόγια δείξατε υπακοή στο Θεό, στην πράξη όμως υπήρξατε απειθείς και άπιστοι.
Πράγματι η Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη Χριστιανών άκουσε θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του Επισκόπου Νόννου (βλέπε
10 Νοεμβρίου). Τα λόγια του ήλεγξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη χάρη του Θεού, απαρνήθηκε την άσωτη ζωή της, πούλησε τα διάφορα κοσμήματά της και τα χρήματα διαμοίρασε στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε, μετά οκτώ μέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου με σκληρή άσκηση πέρασε την υπόλοιπη ζωή της. Η  μνήμη  της  τιμ άται  την  8η  Οκτωβρίου.
Οσία  Ταϊσία
κ το ῥύπου σμηχθεσα τς σωτας,
Φαιδρ
πρσεισι τ Θε Ταϊσα.

Η ομορφιά της Αγία Ταϊσίας ήταν από τις σπάνιες. Πλεονέκτημα, που αποβαίνει ολέθριο, όταν δεν είμαστε σε θέση να το διατηρούμε αγνό με το φόβο του Θεού, τη φωτεινή διάκριση, την αδιάλειπτη προσευχή και την ταπεινοφροσύνη.
Δυστυχώς για την Ταϊσία, αυτή που επιβουλεύτηκε την τιμή της ήταν η ίδια η μάνα της. Γυναίκα χυδαία, που ήθελε πολύ πλούτο, και δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί την κόρη της για να τον αποκτήσει. Έτσι η Ταϊσία, παρασύρθηκε στο δρόμο της ατιμίας μόλις 17 ετών. Έγινε και η ίδια πλούσια αλλά και πόρνη. Οι τίμιοι άνθρωποι την απεχθάνονταν. Καμιά οικογενειακή πόρτα δεν ήταν ανοικτή γι' αυτήν. Οι ίδιοι οι εκμεταλλευτές της σάρκας της, ποτέ δεν θα την έφερναν να γνωριστεί με τις μητέρες τους και τις αδελφές τους. Διότι είχε καταντήσει ένα αντικείμενο σαρκικής ικανοποίησης και τίποτα περισσότερο.
Τότε η Ταϊσία έπεσε σε θλίψη μεγάλη, αλλά και η Εκκλησία μπορεί να έχασε ένα πρόβατο, όμως δεν έπαψε να το αναζητεί. Όταν λοιπόν ο Παφνούτιος από τη Σιδώνα έμαθε την ψυχική της κατάσταση, προσευχήθηκε και αποφάσισε να εργαστεί για την ψυχή της. Και δεν αστόχησε. Την επισκέφθηκε και με τη χάρη του Θεού πέτυχε το θαύμα! Καυτά δάκρυα μετανοίας κύλησαν στα μάγουλα της Ταϊσίας. Πέταξε όλα της τα πλούτη στη θάλασσα, διότι το τίμημα της ατιμίας δεν άξιζε να χρησιμοποιηθεί στο Ιερό έργο της ελεημοσύνης.
Από τότε έζησε φτωχά, αλλά πλούσια σε πίστη, σε μετάνοια, σε σωφροσύνη, σε προσευχή, σε υπακοή, σε ταπείνωση και καλοσύνη. Έγινε δεκτή σε ευσεβή όμιλο γυναικών και πέθανε φροντίζοντας αρρώστους και ανήμπορους ανθρώπους. Η  μνήμη  της  τιμάται  επίσης  την  8η Οκτωβρίου.
Οσία  Μαρία, ανηψιά  οσ. Αβραμίου
Eις τον Aβράμιον.
Σαρκ
ς νεκρσας βρμιε πν μλος,
Θαν
ν συνοικες τος σρκοις γγ
λοις.

Eις την Mαρίαν.
φεσα σαρκς τος ραστς Μαρ
α,
Ψυχ
ν ραστ μυστικς περιπλκ.
 
Αριστεύς της εγκράτειας και των πνευματικών ασκήσεων ο όσιος Αβράμιος, άφησε τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διακονία του Θεού και του πλησίον. Ζούσε σε ερημικό τόπο, όπου προσευχόταν και μελετούσε τα Ιερά γράμματα. Από εκεί πήγαινε σε διάφορες πόλεις, για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να διακονήσει τη βασιλεία της αλήθειας και της ειρήνης του Ευαγγελίου. Η πίστη, η αγάπη και η υπομονή του κατόρθωσαν πολλές φορές να καταπραΰνουν βάρβαρες καρδιές και να ελκύσουν στο σταυρό ψυχές υπερβολικά εξαγριωμένες.
Πάνω από 70 ετών ο Αβράμιος, διατηρούσε όλη τη ζωντάνια της Ιεραποστολικής δράσης του. Προστατευόμενος μάλιστα και από την ηλικία του, μπόρεσε να αφοσιωθεί στη σωτηρία αμαρτωλών γυναικών. Κάποτε ευτύχησε να ανασύρει από το βόρβορο της αμαρτίας και την κόρη του αδελφού του, τη Μαρία. Την είδε σε κάποιο πανδοχείο, χωρίς να τη γνωρίζει, φορτωμένη με κοσμήματα και συντροφιά με ακόλαστους νέους. Η παραστρατημένη όμως νεαρή, δεν είχε αποβάλει εντελώς τις ευσεβείς αναμνήσεις της. Την επομένη, πήγε στο γέροντα ασκητή και ζήτησε την ευλογία του. Εκείνος της απάντησε ότι δεν ωφελεί σε τίποτα η ευλογία των ανθρώπων, όταν ο Θεός είναι αναγκασμένος να μη παρέχει τη δική Του. Τα λόγια αυτά συντάραξαν τη Μαρία, μετανόησε, εξομολογήθηκε και από τότε έζησε ζωή αγία. Ο δε Αβράμιος πέθανε υπέργηρος, υπηρετώντας πιστά μέχρι τέλους το Θεό. Η  μνήμη  τους  τιμάται  την  29η  Οκτωβρίου…
Μία  ποιητική  προσευχή  στην  Οσ. Μαρία  την  Αιγυπτία.

Ένα λεπτό απ' τους αιώνες σου

Αγία Πόρνη σε είπανε …και κλάψανε στη θύμισή σου όλες οι αλύτρωτες ψυχές οι πονεμένες.
Στη γυμνή σου θέα μόνο τα μάτια μου στη γη μπορώ να χαμηλώσω.
Όχι από ντροπή που δεν σε σκέπασε ολάκερη του Ζωσιμά το ράσο, μα γιατί τα δικά μου τα ρούχα τα ξεχωριστά, δεν μπορούν την γύμνια της ψυχής μου να καλύψουν.

 Δώσε μου ένα λεπτό αληθινής μετάνοιας, ένα λεπτό απ΄τους αμέτρητους αιώνες που χώρεσαν σε σαράντα οκτώ χρόνια της ηλιοκαμένης δικής σου...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου